På lørdag smakte jeg på 7 slag akevitt.
Mange mener at akevitt hører julen til. Mitt forhold til akevitt har vært å drikke den tradisjonelle juleakevitten til julematen, eventuelt til bacalao og fårikål. Jeg har også sneket meg lenger fram i køen på diverse juleeventer med en liten flaske akevitt på innerlomma.
Jeg har aldri hatt noen formening om hvilken type akevitt som passer til hvilken type mat. Jeg har ant at det finnes utallige typer akevitter, men ikke hvor utrolig forskjellige de er.
Lørdag ettermiddag kl. 17.00 på et lite småbruk på Skiftenes i Grimstad, møtes fire akevitt-, mat- og eventyrlystne mennesker på et lunt kjøkken. 7 timer senere har de smakt på 7 akevitter - til 7 fantastiske retter mat av ulike slag. Det er lenge siden de har vært så lykkelige og sovet så godt når de kryper under hver sin dyne kun omgitt av stillheten og stjernehimmelen utenfor nova. De har lært at akevitt er en hel liten vitenskap. Den hører julen til, men hører også resten av året til. Den hører ulike råvarer til. Og den nytes best med gode venner og av drikkeglass spesialdesignet for å få en størst mulig smaks- og luktopplevelse. (les om glassene her.)
Her er menyen vi spiste og drakk oss gjennom, akompagnert av tips og triks:
Apretiff: Apotekerlærlingens urtedram fra Puntervold.
Rett nr. 1: Akevittmarinert gammelost, spekesild, røykalaks, rødløk, sennep og flatbrød. Akevitt: Den svenske traveren O.P.Andersson.
Erfaringer: Gammelost på flatbrød med et tynt lag sennep var en smaksopplevelse utenom det vanlige. Gammelost skal nemlig ikke nytes på brødskiva, men tradisjonen tro på flatbrød eller naturell.
Akevitten lovte å passe til vellagrede oster. Og den var ypperlig til denne forretten. Mild og god. Den hadde nok vært litt kjedelig å drikke alene eller avec.
Nr.2: Rakfisklefse. Potetlefse fyllt med rømme, sennep og mild rakfisk. Tilbehør: purreløk og rødløk. Akevitt: Kongsbergakevitt fra den lokale produsenten Puntervold.
Erfaringer: Kjempegodt alt sammen, men lefsa tok litt smaken fra rakfisken. Akevitten var perfekt til maten.
Nr.3: Baconsurrede dadler. Kjempeenkel tapasrett hvor sammensetningen av det søte og det salte gir en smakseksplosjon. Akevitt/snaps: Løitens Mild Gourmet. Erfaringer: Denne snapsen lovet å passe til grillmat, og var helt og holdent perfekt til de grillede dadlene. Løitens Mild Gourmet var forøvrig min personlige favoritt denne kvelden.
Nr.4: Mens dadlene ble fortært, ble siken røkt. Rett nr.4 var herlig, hjemmerøkt sik med foccatia, rømme, vaktelegg, purreløk og akevittmarinert potetsalat. Akevitt: O.P.Anderson (den svenske fra nr.1)
Erfaringer: Røkt sik er yammey! Akevittmarinert potetsalat er godt, men jeg synes personlig at akevitten gir en noe besk ettersmak på potetene. Å smake på vaktelegg var en ny opplevelse for meg. De bittesmå eggene smaker akkurat som hønseegg, men er mye mer dekorative ettersom de er så bittesmå. Og O.P.Anderson; nok en gang en fulltreffer. Svenskene er jaggu ikke så dumme når det gjelder å lage akevitt :D
Nr.6: Elgfilet med jordskokkpuré og stuing av håndplukket traktkantarell. Akevitt: Jegerakevitt fra Puntervold. Erfaringer: Dagens høydepunkt og hovedrett. Helt fantastisk mat med en akevitt som passet ypperlig til kjøttet. Jordskokk er en undervurdert grønnsak som bør brukes mer i matlaging. Fikk dessverre ikke tatt bilde av jegerakevitten.
Nr.7: Endelig tid for dessert. Dagens dessert var etter en oppskrift jeg har fått av mine gode venn Christen: Peré alle Spezie. Dette er pære marinert i en saus bestående av rødvin, sukker og nellikspiker. Vi la også ferske fiken i sausen, og resultatet ble himmelsk. Til denne retten skulle vi egentlig drikke Ankerdram, en akevitt fra Puntervold. Vi valgte å kjøre dessertvin til desserten, og smakte på drammen til slutt.
Mat og drikke er godt. MAt og drikke er bedre når det nytes i godt selskap med gode venner. Skal du kåre den beste akevitten? Eller det beste juleølet? Gjør en happening ut av det slik som vi gjorde. Det gir en uforglemmelig opplevelse og blir så mye mer enn en flaske med innhold.
Bon apetit!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar