tirsdag 13. desember 2011

Julemarked på Norsk Folkemuseum

På lørdag dro jeg og sju gode venner på det årlige julemarkedet på Norsk Folkemuseum på Bygdøy. De fleste av oss hadde ikke vært der før, og hadde store forventninger til dagen. Etter flere dager med regn og vind, fant Oslo endelig fram litt desemberkulde, noe som passet bra til dagens aktivitet. Her er min evaluering av begivenheten.

Norsk Folkemuseum har laget et stort arrangement, og takler det fint. Vi ankom Bygdøy med en stappfull buss fra sentrum kl. 11, og unngikk derfor billettkø. Minibankkøen var imidlertid gigantisk allerede 5 minutter etter åpningstid. Området på Norsk Folkemuseum er svært, og det er muligheter for å kjøpe varm drikke, som kaffi og gløgg, over hele området - positivt! Alle museumsbygningene er også åpne hele dagen, noe som er bra. I mange bygninger og stuer fra hele Norges land kan man gå inn og oppleve hvordan en pyntet til jul i "gamle dager".

Hele området er dekket av markedsboder. Jeg hadde høye forventninger til vareutvalget, men må innrømme at jeg ble skuffet. Jeg tør påstå at 80% av alle bodene solgte strikk - luer, vanter, gensere og tøfler. Veldig lite variajson altså. Vi fant for eksempel kun to-tre boder som solgte gårdsmat eller spekemat. Norsk Folkemuseum har derfor en jobb å gjøre hva angår arbeidet med å skape variasjon i julemarkedet.

Jeg savnet også mulighet for å kjøpe saltmat. Svele, vafler, gløgg og lefse er godt - og søtt. Etter noen timer hadde det derfor vært godt å ha muligheten til å kjøpe noe salt, uten å måtte gå hele veien tilbake til museets kafé i publikumsbygget.

Alt i alt var julemarkedet en fin opplevelse. Hest og slede, julebakst og julepyntede stuer gir god julestemning. Og hvert år opplever tusenvis av mennesker julemarkedet. Arrangementet har rom for forbedring, men er verdt 100-lappen i inngangspenger.
Men husk:
- kom tidlig
- ha med kontakter
- vær forberdt på stappfulle busser
- og kle deg godt (det er få setder å varme seg)

Her er noen glimt fra dagen:


Kandisert eple ser veldig godt ut, men klisser seg noe helt vanvittig til tennene ;) 


På Trøndelagstunet fant vi denne gråtassen. Som de trofaste kulturminneforvalterne vi er tok vi ansvar og lagde vårt bidrag til "Husmorkalenderen anno 1930" ;)

Adventskalender anno 1950.

Kos med fyr på grua.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar