onsdag 18. januar 2012

Trondheim Highlights

2.-5.mars tar jeg turen hjem til Trivelige Trøndelag. I den anledning kom jeg til å tenke på hvorfor jeg elsker Trondheim så høyt. Vel, jeg kunne snakket i det vide og brede i mange dager om Trondheim. Tror imidlertid at den beste (iallefall mest skånsomme) måten er å gi dere mine 5 absolutte highlights of Trondheim. Steder og aktiviteter som har hatt betydning for meg gjennom mine 6 år i byen - både til hverdags og til fest. For dere som aldri har vært i byen, anbefaler jeg å oppsøke ett eller flere av disse stedene. For dere som fortsatt tråkker gatene i Trønderhovedstaden jevnlig, vil det kanskje være en liten påminnelse om hvor mange herlige steder dere har i umiddelbar nærhet? So, here we go!

BAKKLANDET
"Den gamle bybro er lykkens portal..."

Fra Kjøpmannsgata går du over Gamle bybro. Stopp et øyeblikk under Lykkens portal midt på broen, før du spaserer videre over broen og ankommer Bakklandet. Bakklandet er Trondheims mest sjarmerende nabolag. Idyllisk vil også mange si! Her står gamle trehus tett i tett - trehus som en gang huset byens fattigste lag av befolkningen, men som i dag har vært gjenstand for gentrifiseringens hule hånd. Uansett, sjarmen lever og kan oppleves på en av mange koselige kafeer eller resturanter, eller i en av de små nisjebutikkene i området. Jeg anbefaler å ta et glass rødvin eller spise njudelig hjemmelaget fiskesuppe på Bakklandet skydsstasjon. Om ikke lenge åpner min venninne Anna en helt ny café på Bakklandet - sjekk ut Annas Kafé. På Bakklandet finner du også det som i sin tid var verdens første sykkelheis for syklister: sykkelheisen Trampe. Alt i alt, et koselig område med masse historie i veggene. IMPROVISASJONSTEATER

Trønderhovedstaden har i mange år hatt et sydende miljø for improvisatører. Har du sansen for det spontane og uforberedte? Liker du å le til krampa tar deg? Da bør du absolutt få med deg en improforestilling! Improoperatørene har forestillinger jevnlig. Les mer om hvilke ablegøyer de har på programmet her. Det er ikke mange dagene til de braker løs med Impro Grand Prix på Rockheim.

Plakat: Improoperatørene. 


RAMP
"På Lademo'n, på Lademo'n, på Lademo'n der ska æ finn ei kron
Førr den ska æ kjøp en sjokolade, som æ ska bytt i en grøftespade..."

Området Svartlamon i Trondheim er Norges første byøkologiske forsøksområde. Området er organisert og drives etter prinsipper om bærekraftige miljøløsninger, flat struktur, gjennomsiktig økonomi, lav standard, rimelig utleie m.m. (ref. www.svartlamon.org). 
Midt i hjertet av Svartlamon finner du Ramp - kafeen i Trondheim med de beste hamburgerene og den beste solveggen. Ta med deg ei bok og nyt et glass i gjennomsyra joviale og trivelige omgivelser. Ramp er også et fantastisk og intimt konsertokale. 


Bilde: www.ballade.noLADESTIEN

Liker du å gå på tur uten å måtte dra langt til skogs eller fjells? Noen få kilometer fra bykjernen finner du Ladestien turområde. Her kan du selv velge hvor langt du vil gå. Løypa er passe kupert, og egnet for både føtter, sykler og barnevogner. Hele løypa går langs vakre Trondheimsfjorden, og det beste er at du underveis får muligheten til å kjøpe helt fantastiske vafler i Sponhuset. Underveis på turstien dukker det også opp små bukter, som Korsvika og Ringvebukta, med strender og svaberg. Perfekt utflukt for søndagsturen, joggeturen eller for grillfest med gode venner. 


Foto: Trondheim kommune.NIDAROSDOMEN

Denne går vel så mye til Trondheims beboere som til turister. Man glemmer fort å oppsøke turistattraksjonene i egen by, og hvilken attraksjon er vel større og mer praktfull enn hele Norges katedral? Trondheim by ble i sin tid bygd opp med Nidarosdomen som sentrum. Hit, til Olav den Helliges gravsted, har pilegrimer valfartet gjennom hundrevis av år. Ta turen innom for å beundre de fantastiske glassmaleriene. Hvsi du ikke lider av høydeskrekk, er også tårnet med sine 172 trappetrinn å anbefale. Utsikten er upåklagelig! Nidarosdomen tilbyr også mange morsomme aktiviteter for barn i alle aldre. Rett og slett et must do i Trondheim. Les mer her.  


Foto: www.nidarosdomen.no


Hva er dine favorittsteder i Trondheim? 
God tur! 

2 kommentarer:

  1. ÅÅ, nå savner jeg og Trondheim! Mine favorittsteder er Vår Frues Kirke, St. Jørgens veita, PAIR A DICE, Graffi, Egon, Gjest Bårdsen (biblioteket), Solsiden, Ladestien, Adresseavisen, RABARBRA, konsert på Samfundet, Høyskoleparken, Ila parken og Klæbuveien. Men det jeg savner mest med Trondheim, er sånn som vi hadde det! Men livet går videre, og heldigvis har jeg tatt deg med meg. I hjertet mitt.

    SvarSlett
  2. Så god du er, fini. Så gøy og kos og kul vi hadde det! Fin liste, og absolutt agreeable. Og jeg glemmer aldri RABARBRA - det er vår lille hemmelige plass i Trondis, det :) Der må vi samles igjen.
    Jeg hjerter deg massevis <3

    SvarSlett