torsdag 4. oktober 2012

Hva gjør de som jobber på museum, del 1

Jeg: "Hei. Therese. Hyggelig å hilse på deg!" 
Den andre: "Hei. Den Andre. I like måte. Du er ikke herfra, hører jeg."
Jeg: "Nei, fra Verdal'n."
Den Andre: "hehe (velment knising) er du lottomiliionær du da?"
Jeg: "Nei, men hvis jeg hadde fått 10 kroner hver gang noen spurte meg om det, ville jeg vært veldig rik!" 
Den andre: "Studerer du i Grimstad da?"
Jeg: "Nei, jeg jobber!"
Den andre: "Ååå? Hvor da?" 
Jeg: "På Grimstad bys museer." 
Den andre: "Øh...Grimstad bys...hvaforno?"
Jeg: "Ibsen-museet"
Den andre: "Aha! Men der er det vel stengt nå? Dere har vel ikke mye å gjøre bortsett fra på sommeren?"


Den Andre kunne vært mange. Lignende samtaler har jeg hatt mange steder rundt omkring i vårt langstrakte land. Det er mange som undrer seg over hva i alle dager det er vi museumsansatte egentlig driver på med om dagene. Og det forstår jeg. Det publikum og lokalbefolkning ser er åpne dører på museene. Men det skjer mye bak kulissene også - året rundt, det er helt sant!  Jeg velger derfor å kjøre en aldri så liten bloggserie om hva jeg faktisk gjør på jobb. 

I dag:  del 1- På kontoret

Grimstad bys museer består av Ibsen-museet, sjøfartsmuseet og Norsk Hagebruksmuseum. Vi er 4 fast ansatte i administrasjonen. På sommeren har vi ca 10 guider. Sammen har vi ansvar for å formidle Grimstad bys historie. Vi er opptatt av kulturarv, og av hvordan vi kan bruke historiene fra fortida til å skape engasjement og identitetsfølelse i samtid og framtid. Vi vil at alle som besøker oss skal ha en genuin opplevelse, og ser ikke på læring og underholdning som motsetninger, snarere tvert i mot!  Gjennom hele året arrangerer vi seminarer, litterære kafeer, familiearrangementer og lignende med utgangspunkt i ett eller flere av de tema vi jobber med. Vi er også delaktige i flere festivaler i byen. 

Jeg kalles formidlingsansvarlig. Det vil si at jeg har ansvar for å ta i mot grupper, skoleklasser, barnehager, turister og lokalbefolkning som kommer til museet. Jeg utvikler nye formidlingstilbud rettet mot barn, unge og voksne, og er opptatt av å finne nye og spennende måter å formidle litteratur og kulturhistorie på. Jeg er også webansvarlig og stedsansvarlig for Ibsen-museet. Når jeg ikke er sammen med publikum, sitter jeg på et kontor i Sorenskrivergården. Jeg jobber ikke på Turistkontoret, men spiser lunch sammen med de som jobber der, ned en trapp og inn en dør. Her er noen glimt fra hva som foregår på kontoret:Som mange andre som jobber på kontor, har også museumsansatte korketavler. Jeg er stor fan av korketavler, og trenger to. Her henger min ukentlige gjøremålsliste (ja, jeg er en strukturfreak!), postkort, takkekort, take away meny, viktige telefinnumre, og andre oppslag som gjør meg glad.


En viktig del av jobben er å lese. Det er mye lesing, men jeg skulle gjerne hatt tid til å lese mer. For det er faktisk travelt, ikke bare på sommeren. Vi leser for å holde oss oppdatert på hva som har skjedd og hva som skjer i fagmiljøet. Vi er opptatt av at alle de oppleggene vi tilbyr skal ha en faglig god kvalitet. Da må vi alltid være på jakt etter ny kunnskap.


Vi leser ikke bare Ibsens verker. Vi leser også museumsfaglig teori fordi vi er opptatt av å holde oss oppdatert på hvordan et museum kan formidle sine fagområder på nye, spennende og moderne måter. Vi ønsker faktisk å være samfunnsaktuelle, men må hele tiden utvikle vår kunnskap om hvordan vi best er det. Her er et lite utsnitt av pensumbøker som nå står i bokhylla mi på kontoret.


Vi skriver mye! Og vi bruker faktisk ikke penn og blekk på nedstøvet pergamentpapir, men helt moderne mac'er med tastatur. Vi skriver artikler, søknader, svarer på e-poster og så videre.


Vi ser ut av et regndekt vindu i oktober, og vet at selv om det er oktober så må vi allerede nå begynne å planlegge sommersesongen 2013. Vi planlegger mye, og har per dags dato planer helt fram mot 2016, for da blir Grimstad by 200 år, og Ibsen-museet 100 år.Og selvfølgelig: som snekkeren, juristen, blomsterdekoratøren eller sykepleieren - museumsansatte drikker også kaffe. Mye kaffe. Fra presskanne ;)

Jeg digger jobben min! 
Jeg har spilt teater hele livet, og den store lidenskapen er improvisasjonsteater. Det jeg liker best med jobben min er at jeg kan kombinere teater og museum. På Grimstad bys museer er ingen dag er lik. Jeg treffer spennende mennesker hver eneste dag og møter ofte nye utfordringer. Det er fint å jobbe med et kollegium som er både nytenkende og modige. Både i møtet med mine kollegaer, og ikke minst publikum, er det alltid noe nytt å lære.

Sånn! Nå er det sikkert noen som er litt klokere :) Kom gjerne med innspill på hva du liker eller misliker med et museum. Har du et favorittmuseum?2 kommentarer:

  1. Venninnekusina mi Lisabeth jobber som museumsformidler på Nordmøre Museum! Så jeg kjenner faktisk to flinke museumsfrøkner!

    SvarSlett
    Svar
    1. Koselig :) Da må vi dra på "studietur" til Nordmøre sammen!

      Slett