søndag 18. desember 2011

Lever posteien?

Ja. I aller høyeste grad.

For i dag har jeg laget verdens beste hjemmelagede leverpostei nemligen ;)

I min familie har det alltid vært juletradisjon å lage leverpostei før jul. Farmor og farfar hadde gris hjemme (fram til slutten av 1960-tallet) som de foret opp og slakta før jul - vanlig i mange hushold den gang. Alle deler av grisen skulle brukes, og pappa husker best at farmor satt i kjelleren på timesvis for å skrape og rense tarmene i iskaldt vann - de skulle det lages pølser i. Lever og spekk var forbeholdt en annen luksusvare: leverposteien. Og det er min farmor Haldis' nydelige oppskrift på leverpostei som fortsatt kvernes, røres sammen, stekes og nytes i jula den dag i dag. Pappa skaffer råvarer og skjærer kjøtt, spekk og lever, jeg kverner, mamma lager hvitsausen.
Jeg har lenge vært bevisst på at jeg ønsker å føre denne tradisjonen videre, og derfor er det viktig å være med å lage, lære, bli bittelitt mer leverposteiekspert for hvert år som går.


Farmor Haldis’ leverpostei

250 g lever
70 g svinekjøtt
100 g spekk
40 g løk
30 g margarin
40 g mel
2,5 dl melk
1,5 ts salt
1/3 ts pepper
1/6 ts allehånde
1 egg

Skjær opp til maling lever, svinekjøtt spekk og løk og mal det to ganger.
Lag tykk hvit saus av melk og mel. Avkjøl den. Bland det malte sammen med sausen, ha i egg og krydder. Fyll deigen i formen. Stekes i vannbad i jevnt varm ovn 200 grader i ca 1,5-2 timer. Vannbadet må ikke boblekoke. Ha matpapir over når det har stått en stund i ovnen. Kle formen med bakepapir.



I dag er det svartsøndag. Svart søndag er fjerde søndag i advent. Navnet kommer av at søndagen er nær vintersolhverv (Ja, nå snur sola snart folkens!) i tid. Aktiviteter som i følge tradisjonen ikke var lov til å utføre på en søndag kunne likevel gjøres på svartsøndagen. Da skulle alt gjøres ferdig til jul. Hvis en ikke ble ferdig til jul, kunne en risikere å få besøk av Åsgårdsreia - et følge av urolige døde sjeler. For å vegre seg mot å få plass i Åsgårdsreias ville ferd, ble det malt tjærekors på dørene. Sagnene forteller at det kunne gå på helsen løs dersom en kom ut for reia. Sjelen til den sovende kunne ble revet med og ført langt av sted. Så pass på å bli ferdig til jul, folkens;) Men la det være kos, og ikke stress.

Her er noen bilder fra leverposteilaginga:


Ingrediensene klar til å kjøres gjennom kjøttkverna (svinekjøtt, spekk, lever og løk)


3.kokken i sving ;)



1.kokken og 2.kokken.

Rykende fersk postei!


Alle førjulsforberedelser bør akkompagneres av Hans Rotmos julemusikk :)

4 kommentarer:

  1. Så koselig dette så ut, gøy med tradisjoner!
    Nå lærte jeg noe nytt i dag :)

    SvarSlett
  2. Super blogg Therese:) Vi er jo en familie med mange førjulstradisjoner og da er det ekstra trivelig når du kan være hjemme før jul.
    mamma

    SvarSlett
  3. Så koselig at du er innom bloggen, Yvonne. Enig med du: tradisjoner er kjempegøy. Håper du og dine får ei nydelig jul :)

    SvarSlett
  4. Gleder meg til 27., da skal jeg spise postei.

    SvarSlett