lørdag 6. oktober 2012

Nostalgi ved middagsbordet


På fredag lagde vi stekt seifilet med  revet gulrot, stekt løk og kokt potet til middag.

Det var så godt. Også så lenge siden! Samtalen rundt middagsbordet den dagen dreide seg rundt hvilke retter vi husker fra middagsbordet hjemme hos mor og far.

Hverdagsmaten jeg husker best fra Åsveien 2b på Trones, hvor min far var kokk på hverdagene og min mor i helgene, er:

  • Seifilet som nevnt over
  • Stekt karbonade med løk og potet
  • Lettsaltet torsk (av og til med lever og rogn, og da var jeg ikke så glad)
  • Pannekaker
  • Sildsuppe (da hadde vi i mange dager, for det var noe av det beste pappa visste, så han lagde stor kjele)
  • Uer - da lagde vi "beta" med flatbrød, smør, uer og potet.
  • Spekesild med eplerømme, rødbeter, løk, potet og flatbrød med smør (fortsatt en av mine favoritter. Jeg spiser det hver gang jeg er på Vømmølfestival)
  • Hjemmelaget fiskegrateng (mammas verk, vi hadde masse i fryseren, kjempegod)
  • Hvalbiff med makaronistuing (kun på torsdager, for det likte ikke mamma og da hadde hun alltid seinvakt.)
  • Kløbb & dopp! (kompe, raspeball på andre dialekter?) 
  • Spaghetti m/kjøttsaus (eller med potet i pappas tilfelle!) 
  • Makaronigrateng etter farmors oppskrift.
  • Kjøttkaker i brun saus
  • Fiskeboller i karrisaus

Jeg hjalp til på kjøkkenet. Min oppgave var gjerne å koke potet. Da var det viktig å passe på så det ikke ble "kantpotet" (potet som ikke er helt ferdigkokt). Pappa var opptatt av å lære meg at det "e viktig å vårrå rassjin på kjøkkene'". Mens du koker potet, vasker du opp. Mens du steker løk, rasper du gulrot osv. Jeg tror timene på kjøkkenet gjorde at jeg ble glad i matlaging - og i å være effektiv og ryddig på kjøkkenet ;) 

I helgene var det alltid lørdagskos. Men ikke med taco og pizza og andre eksotiske varianter. De største slagere var vel Ost & kjeks og biffsnadder.  Eller rakfisk ;) Jeg liker fortsatt rakfisk veldig godt :)

Jeg er veldig glad i mat, og takker mine foreldre for at de har vært opptatt av kvalitetsmat gjennom oppveksten. Når jeg får barn, skal jeg lage seifilet og de andre godbitene, akkompagnert av mer eksotiske varianter som kanskje er mer vanilige innslag det norske kjøkken nå enn de var for 20 år siden. 

Og til sist følger noen bilder av seien, som ble kjøpt på Fiskernes salgslag i Grimstad (bedre service skal du lete lenge etter!), og nytt ved bordet i Solhøgda 10. 

Hvilken mat husker du best fra barndommen?

Fortsatt god helg! 






2 kommentarer:

  1. Koselig! Jeg liker jo egentlig ikke norsk husmannskost så veeeeldig. Men kjøttkaker er en favoritt! Mamma var ene og alene kokk og jeg husker stekt torsk med rømme, raspa gulrot og potet, tomatsuppe med makaroni, spagetti med Sopps- saus, Kjøttpudding (æsj), tørrstekte kjøttkaker med tomatsaus og ikke minst lørdagspizza med Toro tomat og løk!

    SvarSlett
    Svar
    1. Lørdagspizza med Tore tomat og løk - en klassiker! Norsk husmannskost er godt hjemme, men andre steder foretrekker jeg mat i den mer eksotiske retningen ;). Men: på fredag skal jeg og to venninner lage raspeball! (Blogginnlegg kommer!)

      Slett